मेडिकल ल्याब टेक्नोलोजी समुहमा बारम्बार सोधिने MCQs र तिनका उत्तरहरु ! सेट-१

जनस्वास्थ्य सरोकारले स्वास्थ्य सेवा तर्फको लोकसेवा तयारीमा रहनु भएका सम्पूर्णमा समर्पित गर्दै संचालनमा ल्याएको बुधबारे स्वास्थ्य स्तम्भ बाहेक अब हरेक शुक्रवार स्वास्थ्य सेवा तर्फको मेडिकल ल्याब टेक्नोलोजी समुहका सामाग्रीहरु प्रस्तुत गरिनेछ /

यस हप्ताको ल्याब समुहको पहिलो शृंखलामा हामीले लेखक Birendra Prasad Nyaupane  द्वारा तयार पारिएका ल्याब समुहमा सधै सोधिने MCQs र त्यसको Answer Sheet प्रकासित गरेका छौ / अर्को स्तम्भमा हामि नया सामाग्री हरु सहित आउनेछौ जनस्वास्थ्य सरोकार हेर्दै गर्नुहोला /

हेरौ बहु बस्तुगत(Multiple Choice Questions)  प्रश्नहरु :

1. WBC count गर्दा dilution गर्ने chemical को नाम के हो?

a .Gower´s fluid           b. Formal citrate

c.Turks fluid                 d.ammonium oxalate

 

2.तलको मध्य कुन blood को composition होइन?

a .red cell 44%                  b .plasma 55%

buffy coat 1%                     d . red cells 45%

 

3.Erythropoiesis प्रक्रियामा reticulocyte बाट matured RBC बन्न कति समय लाग्छ?

a .7 day                       b .48hrs

c .24hrs                       d .5day

 

4.तलका मध्य कुन anticoagulant ले precipitation action  देखाउछ?

a . EDTA                              B .oxalate

c . citrate                               d . heparin

 

5. Romanowsky stain ले neutrophil लाई कस्तो color मा देखाउछ?

a . purple                b .Red

c pink                       d .brown

 

6.normal range of Fasting blood sugar….mg/dl?

a.70-100                 b.80-110

c.70-110                 d.100-110

 

7. Which is the following  method used for total protein estimated ?

a.GOD/POD             b. DAM

C.Buret reaction        d.tungustic method

 

8. if coagulation is prevented centrifuge will separate the cell from ..

A.plasma                 b.serum

c.packed cell            d.red cell

 

9. Which is the monosaccharide carbohydrate ?

a. Starch          b.glycogen

c.sucrose        d.glucose

 

10. The end point of protein metabolism ?

a.Glucose                     b.urea

c.uric acid                     d. Both B and C

 

11. Bile is produced by..

A.liver                  b.gall baladder

c.Pancreas           d.intestine

 

12. Tocapherol prevent the oxidant of

  1. Vita.A               b.vita.D

  2. vita.K                d.vita. C

13. Iron is mainly absorbed from…

a. Stomach          b.Ileum

c.caecum            d.colon.

 

14.Gout is characterized by increase  plasma level of..

a.Urea                        b.uric acid

c.creatinine                 d.alanine

 

15. Blood urea estimation , reagent is used..

a.Mixed acid               b.mixed colored

c. Both                         d. None

 

16. Final common metabolic pathway is…

a.krebs cycles           b.urea cycle

c.HMp cycle              d. B- oxidation

 

17. HIv virus is ..?

a.RNA              b.Retro

C. Both a and b   c. DNA

 

18. Malarial disease caused by…

a.virus          b.bacteria

C. Parasite    d. Fugal

 

19. Which is blood parasite ….?

a.E.histolytica                    c.B.colii

c.L.donovani                       d.Gairdia

 

20. Which parasite can be seen urine sample ?

a.Giardia              b.W.bancroftii

c.S.haematobium  d. Both B and C

 

21.Which of the following parasite can cause hydatid disease ?

a.W.bancroftii              b. E.vermicularis

c.E.granulous             d. E.coli

 

22. Which of the following organism are made from single cell?

a.protozoa               b. Hook worm

c.round worm           d.S.haematobium

 

23. Which of the following  error are pre analytical Error?

a. Pipetting                       b.report dispatching

C. Report register entry   d. Sample collection

 

24.  Which is sterilization method used for disposible material ?

a.Gamma rey                     b.x ray

c.Gulteraldehyde                d.phenol

 

25. The rate of reduced glucose level for per hrs stored blood sample ?

a.7%                         b.10%

C.3%                         d.43%

 

26. how many % plasma level increase  during pregnancy time ?

a.50%                          b.7%

c.43%                           d.34%

 

27.chemical use for prevented blood from clot.

a.coagulation                     b. Antibiotic

c.anticoagulation              d.antihematin

 

28.the effect of potassium laevel  during long stored of blood in blood bank ?

a.increase                       b.normal

c.decrease                      d. as soon as possible

 

29. If mother blood group is A and Father group is O and baby blood group  possible is?

a.A, and O             b. A and B

c. A , B, and O      d.A, B, AB, And O

 

30. Which antibody detected during compatibility testing?

a.IgG            b. IgM c.IgE        d.IgD

 

31. Which antibody used in blood grouping reagent?

 

a.IgG            b. IgM c.IgE        d.IgD

 

 32. antiglobulin test is…?

a.coombs test          b.cross match

c.compatibility test    d.all

 

33. Creatinine is by product of …?

a.protein              b.muscle mass

C.brain                 d. Kidney

 

34. When the tuberculosis is Eliminate from nepal?

a.2040                                 b.2050

 c.2025                                d.2035

 

35.which blood cell is common in DLC count?

a.Neutrophil                         b.basophil

c.eosinophil                         d.monocyte

 

36.Lactose intolerance are treated by…?

a.removing of cane sugar    b.Remove of ketone group

c.Removing of milk   d. Removing of hydrogen

 

37. Steroid hormone are following lipid…?

a.simple lipid                   b.Phospho lipid

c.compound lipid              d.Derived lipid

38. which is the intracellular enzymes are..?

a.Trypsin                          b.Chymotrypsin

c.enzyme of glycolysis     d. All above.

 

39.Which photometry used in common research work for measured optical density ?

a.Flame photometer           b.Colorimeter

c.Spectrophotometer          d.All above

 

40. The RCF can be calculated using a following formula is..?

a.1.118×radius×RPM^2×10^-6

b.1.3×radius×RPM^2×10^-5

c.1.118×radius×RPM^2×10^-5

d..1.13×radius×RPM^2×10^-10

 

41.PCR Test tube method for Amplification of…?

a.RNA                           b.mRNA

c.rRNA                           d.DNA

 

42. Resolving power of Light microscope is…?

a.0.1mm                              b.0.1 micro m

c.0.1 nm                               d.0.2 mm

 

43.Which of the following artery used for measuring blood pressure …?

a.Radial veins                    b.Capillary

c.Branchial artery               d. Coronary artery

 

44.The macrophase found in the brains….?

a.Meninges                     b.Microglia

c.Astrocytes                     d.kuffer’s cells

 

45. Which is smallest bone in our body..?

a.Humerus                    b.Femurus

c.Stapes                         d.patella

 

46. The Most common route of cancer cells spread is..?

a.Lymphatic cells             b.kuffers cells

c.Sertoli cells                  d.sperm cells

 

47.Routinely used fixative in histopathology lab…?

a.10% formal saline        b.40% formaldehyde

c.Zenker´s fluids              d.Helly´s fluid

 

48.Which of the following acid  is not used for decalcification of cytoplasmic structure …?

a.Chromic acid                  b.glacial acetic acid

c.2% aq.osmium oxide       d. All above.

 

49. Which of the following is not mounting media …?

a.Scotts tap water             b.paramount

c.canada balsam               d.DPX

 

50. In xanthocromia  the color of CSF is…?

a.Red                              b.Yellow

c.color less                      d.green pink

  ANS Sheet :

कृपया तपाई आफ्नो सेवा/समुहका सामाग्रीहरु Copy Right@ को अधिकार सहित प्रकाशन गर्न वा प्रकाशित भएको हेर्न चाहानुहुन्छ भने कृपया हामीलाई info@plugin.test मा ईमेल वा +९७७-९८०२७९१२४७ मा सिधै सम्पर्क पनि गर्न सक्नुहुनेछ / जनस्वास्थ्य सरोकारको अफिसियल पेज लाईक,फलो वा शेयर गर्दै रहनुहोला /

1:C

2:D

3:C

4:B

5:A

6:C

7:C

8:A

9:D

10:B

11:A

12:A

13:B

14:B

15:C

16:A

17:C

18:C

19:C

20:D

21:C

22:A

23:D

24:A

25:A

26:C

27:C

28:A

29:A

30:A

31:B

32:A

33:B

34:B

35:A

36:C

37:D

38:C

39::C

40:A

41:D

42:B

43:C

44:B

45:C

46:A

47:A

48:B

49::A

50:B